Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Iasi

 

Mitropolia Moldovei și Bucovinei este o unitate administrativă a Bisericii Ortodoxe Române. Ea este condusă în prezent de Teofan Savu, care poartă titlul de arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Mitropolia Moldovei a fost înființată între anii 1381-1386 și recunoscută de Patriarhia Constantinopolului în anul 1401, când era condusă de mitropolitul Iosif Mușat. Sediul mitropolitan a fost inițial la Rădăuți, fiind mutat din 1401 la Suceava, iar la mijlocul sec. al XVII-lea, în Iași, judetul Iasi, Moldova, Romania, unde se află și astăzi.

Catedrala Mitropolitana, situata in centrul Municipiului Iasi, este un maret monument istoric, cultural si artistic, ce adaposteste odoarele de pret ale ortodoxiei, Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Actuala catedrala mitropolitana, cu o istorie destul de zbuciumata, dar a carei frumusete si marime impunatoare a facut faima Iasului, este ctitoria a doi mari ierarhi, mitropoliti ai Moldovei, care au jucat un rol providential in carmuirea acestei binecuvantate eparhii: Mitropolitii Veniamin Costachi, care a pus piatra de temelie a acestui sfant locas, si Iosif Naniescu, cel care a continuat zidirea ei si, in prezenta a mii de credinciosi si a regelui Carol I, a sfintit-o.
La 15 martie 1803, dupa trecerea mitropolitului Iacov Stamate la cele vesnice, Veniamin Costachi, Episcopul Romanului, era oranduit, prin alegere, ca arhipastor in scaunul mitropolitan al Moldovei .

 

Una din cele mai importante infaptuiri care va duce peste veacuri numele vrednicului Mitropolit Veniamin este monumentala catedrala din Iasi.
Necesitatea unei noi catedrale la Iasi, incapatoare si monumentala, era impusa la inceputul secolului al XIX-lea si de alt fapt. Vechea capitala a Moldovei devenea, cu fiecare zi, un oras intins, in care se construiau fel de fel de case, care de care mai aspectuoase. In aceasta capitala, in care cateva biserici si manastiri atrageau atentia prin maretia si particularitatile lor arhitecturale, o catedrala mitropolitana maiestuoasa era adanc resimtita.

Astfel, actul de nastere al maiestuosului locas este hrisovul din 8 august 1826 al domnitorului I. Sandu Sturdza(1822-1828), care viza lucrarile de proiectare si construire ale catedralei . Dar lucrarile de constructie ale catedralei aveau sa inceapa abia in anul 1833, in atmosfera incheierii pacii de la Adrianopol. Astfel, la 2 martie 1833, mitropolitul Veniamin se adresa ierarhilor, clerului monahal si mirean, cum si intregii obsti moldovenesti, cerand sprijin pentru inceperea lucrarilor . Apelul facut de mitropolitul Veniamin a avut un rasunator ecou in toata Moldova.
Pictura din catedrala mitropolitana impresioneaza prin calitatea sa artistica si prin numarul variatelor executii, peste 250 de figuri individuale si compozitii de ansamblu, oranduite pe pereti, bolti si fetele coloanelor, in grandioasa catapeteasma, afara de multimea figurilor de ingeri intalnite mai peste tot si de numeroasele motive decorative. Un autoportret al pictorului Ghe. Tattarescu, schitat din linii marmorate, apare, pe peretele de nord, in apropiere de catapeteasma.
Din 1887, la putin timp de la sfintirea catedralei, aici au fost mutate moastele Sf. Cuvioase Parascheva, aici aflandu-se si astazi, si, in fiecare an la 14 octombrie, ziua pomenirii sfintei, adunand aici Sfanta multime de pelerini, atat din tara cat si din strainatate.

[MultipleMarkerMap id=MitropoliaMoldoveișiBucovinei-Iasi’ z=’14’ lat=’47.16135‘ lon=’ 27.582271‘ marker=’47.16135,27.582271,Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Iasi,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. […] Miclăușeni, comuna Butea, judetul Iasi, Moldova, Romania. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2010, având codul cod […]

 

Lasati un comentariu